GPS i skog og mark

[ivcs]
Type: article
Parent page: Bruk av GPS
[/ivcs]

Elektronisk orientering

En håndholdt GPS som kan være til stor nytte for turgåere.

Man kan få vannresistente GPS-er, batterier, gode satelitt mottakere på øde steder.

En GPS bør ikke erstatte kartet eller kompasset du allerede har. Man kan ikke bare basere seg på elektronikk når man skal navigere seg i skog og mark.

Å velge GPS

Noen nøkler som kan hjelpe deg til å velge en god GPS som passer til ditt bruk. Bestem deg for hva slags skjerm du ønsker deg. En større skjerm krever en større GPS. Hvis du ønsker deg en touch skjerm, vil du ha et større utvalg.

Dersom GPS-en skal brukes mest på vintertid kan det være fordel å velge et apparat med store taster som kan brukes selv om man har på seg votter.

Dyrere utstyr

Et barometer kan fortelle deg hvor mange meter du befinner deg over vannet samt gi deg informasjon om været.

Et elektronisk kompass forteller deg hvilken retning du går mot mens du går og hvor du er vendt når du står stille.

En trådløs mottaker tillater din GPS å dele data med andre GPS enheter.

Kart

Samtlige GPS enheter har et kart. Man kan i tillegg kjøpe kart som man kan laste ned via en cd eller minnekort. Alle turer kan planlegges i forkant på pc og man kan overføre data til GPS-enheten.

Kart fra GPS produsenter kan koste en del, så det kan lønne seg å finne gratis kart på nettet. Hold deg til produkter fra produsenten til GPS-en du bruker. Alle enheter kan lagre informasjon fra kartet som lett kan slettes igjen.

Geocaching

Du trenger ikke kjøpe en egen GPS til geocaching da det finnes apper for telefoner som er beregnet på dette.

Radio og kamera

Det finnes kamera i GPS enheten og innebygd funksjon for å plassere bildene på kartet. Du får se hvor du tok bildet. GPS har også en radio der du kan kommunisere med andre i gruppen.