Fjellklatring i Norge

[ivcs]
Type: article
Parent page: Utforsk naturen
[/ivcs]

Vi har lært oss at vi kan klatre i fjellene. Noen av oss i alle fall. Et meget populært klatreparadis finner du Lofoten på de bratte klippene som trekker seg ut over havet. Disse fjellene er av granitt og rutene er kjent for å være gode.

Nordryggen

En populær klatretur går langs Nordryggen. Denne turen krever at man holder ut og har satt av god tid. Man går på ryggen av fjellet, altså på toppen og har til enhver tid en fantastisk utsikt. Man kan se øyene i Lofoten, storhavet og helt til Bodø. Turen krever at man må være i god form og takle å gå i ulendt terreng. Det sies også at man må klatre på topptau; grad 4+. Det er fullt mulig å ha med seg en sertifisert guide.

Svolværgeita

Hvem har ikke sett selfies av turister som hopper fra horn til horn ved Svolværgeita. Fjellgeita blir bokstavelig talt en helt korrekt beskrivelse. Formasjoner i fjellet minner om horn og dette fjellet er veldig populært. Fjellgeita befinner seg like ved havna i Svolvær. Man må klatre for å komme opp til hornene. Turen opp der er steil og byr på en prøve.

Stetinden

Dette er ikke Norges høyeste fjell, men det kalles likevel for Norges nasjonalfjell. Navnet brukes feilaktig. Tv-stasjonen NRK har tidligere i år korrigert navnet på dette fjellet. Det heter altså ikke Stetind, men Stetinden. Selv innfødte i kommunen der fjellet sier denne navnefeilen.

Selve fjellet er 1391 meter høyt og det smalner til mot toppen og ender i en spiss. Det er flere måter å bestige dette fjellet på med ulike vanskelighetsgrader.

På fjellene i Lofoten kan man rappellere flere titalls meter ned langs fjellveggen. Med livet hengende i et snøre kan man kanskje tenke. Men klatretau solide saker og sies å tåle mye mer enn det vi klarer å utsette det for.