Å bruke en GPS

[ivcs]
Type: article
Parent page: Bruk av GPS
[/ivcs]

Alle GPS enheter forteller deg hvor du befinner deg, viser retningen og avstanden til målet.

Å sette opp GPS

Før en tur må man formatere posisjon og datoen på kartet. Din GPS kan vise koordinater i et dusin systemer. Du kan til enhver tid forandre innstillinger til det systemet du er mest komfortabel med.

Likevel bør du velge samme system som boken , kartet eller det systemet din lokale informasjonskilde bruker.

Datoen på kartet er veldig viktig. Nøkkel ideen er at datoen på din GPS skal passe med den topografiske kartdatoen. Hvis dette ikke stemmer kan posisjonen på koordinatene havne på feil sted på kartet i din GPS. Datoen har å gjøre koordinering av informasjon relatert til når kartet ble produsert.

Satelitter

GPS betyr «Global Postitioning System» som er det verdensomspennende satellittnettverket som sender ut de signalene GPS-enhetene mottar. Mange av dagens GPS mottakere får også inn signaler fra russiske Glonass satelitter; og funker derfor mer stabilt enn deres forgjengere.

For å igangsette satellitt kalibrering må man gå ut, skru på GPS enheten og la den begynne å søke. Det tar noen minutter før den er klar for å navigere deg mens du reiser. Hvis det går lang tid mellom hver gang du skrur den på kan oppkoblingen mot satellitter ta lengre tid.

Blokkering av signal

Signalet blir blokkert hvis du står under et tykt tre eller befinner deg i visse tuneller. Når dette skjer tar det noen minutter før enheten blir kalibrert opp mot satellittene. Signalet kan blokkeres hvis man putter GPS enheten i lomma eller i bunnen på en sekk. Det fungerer fint å ha enheten i hånden eller en i liten veske rundt halsen. Signalene blir ikke blokkert av tykke skyer.

Batterier

Oppladbare batterier er kjekke å ha med på dagsturer. Lithiumbatterier med lang levetid er best med tanke på overnattingsturer. Sørg for at batteriene er nyoppladede før reisen.

Dimming av bakgrunnslyset på enheten forlenger levetiden på batteriet. Ha alltid med reservedeler.