Vandring i fjellheimen

[ivcs]
Type: article
Parent page: Utforsk naturen
[/ivcs]

Norge har veldig mange høye og vakre fjell. Mange av oss har gått i disse fjellene en eller annen gang og faktisk har fjellturer blitt ganske populært. Det snakkes om påskefjellet, noen feirer 17.mai i fjellet, andre feirer jul i fjellet. Disse fjellene er såpass høye at man må planlegge før man går opp i høyden. Likevel er det lett å ta seg til fjellet, da det er tilrettelagt for turer-både for privatpersoner og turister. Turen kan ta en dag eller uker avhengig av hvor man vil gå.

Hardangervidda i Numedal byr på kost og losji på en seter og to turisthytter 1100-1200 meter over havet. Oppe på dette nivået møter man andre typer dyr f.eks snøugle, kongeørn, fjellrev, villrein og jaktfalk. Det sies også at det skal være mulig å fiske ørret i vannene der. Det er fullt mulig å vandre rundt på Hardangervidda i 3 dager fra hytte til hytte.

En kort fjelltur til en spektakulær utsikt kan oppleves på Jotunheimen. En tur opp dit er en tur opp til 1607 meter over havet. Vandringen opp til Bitihorn tar bare noen timer. Ruten egner seg også for barn. Hvis man ønsker å overnatte i Jotunheimen finnes det både hoteller, leiligheter og hytter til utleie.

Hvis man ønsker å gå omkring i Jotunheimen kan man også her benytte noen dager på å gå fra hytte til hytte. En av rutene kan være fra Leirvassbu til Olavsbu. Denne gåturen tar ca seks timer og byr på en flott utsikt i området ved Kyrkja. Underveis på turen må man krysse en elv med stener. På denne turen kan man treffe på mange reinsdyr. Olavsbu er en populær turisthytte drevet av den Norske Turistforening. Dette er en ubetjent hytte uten matutvalg. På hytten Olavsbu ligger det kart med forslag til ruter i området.